Ştiai că…
De fiecare dată când: îți speli fața cu săpun, spargi coșurile sau fumezi, strici filtrul care protejează în mod natural pielea?
Acneea nu apare din exterior, ci din cauza bacteriei P. acnes care trăiește în organism, la nivelul pielii?
Inflamatia există în interior înainte să se instaleze acneea?
- Ce este acneea?
- Cum se clasifică acneea?
- De ce apare acneea?
- Ce nu știm despre acnee?
- Mituri despre acnee
- Cum abordăm acneea?
Ce este acneea?
Acneea este una din cele mai frecvente probleme ale pielii. Apare datorită astupării porilor cu sebum (grăsimea produsă de glandele sebacee) si celule moarte. O întâlnim mai mult la adolescenți, dar poate aparea la orice vârstă, de la sugari și până in decadele 4 și chiar 5 de viață.
Acneea poate apărea puțin înainte de pubertate, odată cu modificările hormonale ce implică o creștere a secreției de hormoni androgeni, mai precis de testosteron si derivații lui. Se știe ca între 10 și 20 de ani, 80-85% din tineri au acnee în diferite stadii.
În jurul vârstei de 25-30 de ani femeile sunt de două ori mai afectate de acnee față de bărbați, legat tot de tulburări hormonale dar și de utilizarea de produse cosmetice nepotrivite tenului fiecăreia.
Mai nou, s-a observat o creștere a numărului de adulți cu acnee, astfel că în jur de 45 de ani până la 5% din populație suferă de o formă de acnee.
Cum se clasifică acneea?
La nivelul pielii, în special pe față, gât, decolteu și umeri există multe fire de păr, care se deschid la piele prin pori. Glandele din apropierea firelor de păr (sebacee) își evacuează conținutul pe suprafața pielii folosindu-se de traseul făcut de acestea. Acneea apare când este împiedicată evacuarea normală a sebumului.
Există mai multe forme de leziuni în acnee.
– La început întâlnim mai mult aglomerări de mici puncte alb-gălbui de 1-2 mm diametru, acoperite de piele care arată normal. Ele sunt microcomedoane sau comedoane închise, apar de obicei pe frunte și nas, conțin sebum, melanină (pigmentul din piele) și bacterii și nu au contact cu aerul.
– Atunci când porii se deschid, secreția din microcomedoane vine în contact cu aerul și melanina se oxidează căpătând culoarea neagră, caracteristică “punctelor negre” care se cheamă comedoane deschise.
Atunci când la nivelul pielii întâlnim predominant comedoane, închise sau deschise (deci puncte albe sau negre), acest tip de acnee se numeste acnee retențională sau non-inflamatorie.
– În mod normal, secreția de sebum se evacuează prin pori la suprafața pielii. Atunci când există un obstacol pe acest traseu sau când se încearcă evacuarea mecanică prin stoarcere a leziunilor, conținutul comedoanelor se varsă în pielea din jurul lor și determină inflamație, adica înroșirea și umflarea leziunii.
Acesta este momentul transformării acneei retenționale în acnee inflamatorie și vorbim despre stadiul de papule (fostele puncte albe și negre sunt mai mari, mai umflate și roșii).
– Stadiul următor este de pustulă, adică papula cu bază roșie și vârful plin cu secreție galbenă care rezultă din încercarea sistemului nostru imun să limiteze extinderea leziunilor.
– Atunci când inflamația cuprinde mai mulți pori, apar forme de acnee mult mai vizibile, dureroase și cu potential semnificativ de a lăsa cicatrici. Aceste leziuni se numesc chisturi și noduli, apar mai frecvent pe umeri și piept decât pe față și au inflamația mai superficial în cazul chisturilor și mai profund în cazul nodulilor.
În funcție de asocierea acestor tipuri de leziuni și de suprafata afectată putem clasifica acneea în forme ușoare, moderate și severe.
De ce apare acneea?
În apariția acneei se produce sebum în exces, se inflamează zona din jurul leziunilor, pielea nu se descuamează cum trebuie, se produce prea multa keratină în foliculii piloși și aceștia se umplu cu bacteria Propionibacterium acnes (P.acnes).
Genele joacă un rol foarte important și atunci când unul sau ambii părinți au avut acnee, este de așteptat ca și copiii să dezvolte leziuni mai mult sau mai puțin grave.
Secreția de sebum începe să crească puțin înainte de pubertate, în legătură cu modificările hormonilor din această perioadă. Sunt implicați mai ales hormonii masculini/androgeni adică testosteronul și derivații lui (valorile acestora se pot măsura și la femei atunci când dorim să tratăm eficient erupțiile).
Creșterea numărului de straturi de celule care căptușesc foliculii piloși și scăderea vitezei de descuamare a acestora duc la astuparea porilor și apariția de leziuni, în special mici puncte albe și negre.
Inflamația este un alt factor important, ea începe înainte de creșterea straturilor de celule din foliculi. În funcție de mărimea inflamației leziunile sunt mai roșii și posibil mai dureroase; cu cât este mai mare inflamația, cu atât mai mare este și riscul de cicatrici.
Infecția în acnee este rezultatul colonizării leziunilor cu P. acnes. Este vorba de o bacterie care traiește în mediu fără oxigen, responsabilă de producerea de substanțe ce trec prin peretele leziunii de acnee și accentuează inflamația.
Pe langă acești factori sunt discutate și variante legate de dietă, acumularea de factori oxidanți, stresul și producerea de hormoni chiar de către piele. Mecanismele sunt complexe și încă mai sunt ipoteze de studiat.
Ce nu știm despre acnee?
Acneea este o afecțiune ca multe altele. O putem considera normală pentru o anumită grupă de vârsta însă acest fapt nu trebuie să însemne că nu este nevoie de tratament.
Niciun medic nu poate estima care va fi evoluția leziunilor în cazul majorității cazurilor.
Pentru perpetuarea acneei este suficient să fie stoarse leziunile, să fie aplicat fond de ten fără asociere cu tratament local sau oral sau să nu se respecte indicațiile medicului.
Ar trebui sa mai știm ca tratamentele nu funcționează peste noapte așa cum ne-am dori cu toții.
Pielea se modifică microscopic la fiecare 3 săptămâni. Putem astfel să înțelegem de ce avem nevoie de mai multe luni de tratament până când să obținem un efect vizibil și mai ales stabil.
Riscul de a rămâne cu cicatrici crește cu cât inflamația (adică numărul sau suprafața de leziuni roșii, mari, nodulare sau chistice) este mai mare.
Când acționăm asupra leziunilor pentru a elibera conținutul, vindecarea lor este mai lentă, dar riscul de cicatrici este mult mai mare. Cel mai bine este să le tratăm local si să nu le atingem.
Există mai multe variante de tratament: asociere de substanțe de aplicat local și tratamente generale/orale care se adresează persoanelor cu acnee de mare amploare.
Acneea este o boală care se poate trata cu condiția vizitei la medic și a respectării indicațiilor specifice fiecărui caz în parte.
Mituri despre acnee
1. SPĂLAREA PIELII CU SĂPUN SAU SCRUB/PRODUSE DE EXFOLIERE SUNT UTILE ÎN ACNEE
Multe persoane cred că acneea și mai ales punctele negre apar prin astuparea porilor cu substanțe/murdărie ce se depun pe piele din mediul extern. Din acest motiv este populară recomandarea de a folosi săpun de multe ori pe zi și chiar scrub-uri pentru îndepărtarea punctelor negre. Spălatul frecvent, cu substanțe nepotrivite, determină o agravare a leziunilor mai ales în cazul acneei inflamatorii cu papule, pustule, noduli sau chisturi. Indicația medicilor este să ne spălăm pe zonele afectate de maxim două ori pe zi, cu săpun blând/săpunuri speciale pentru ten acneic și cu mâinile goale, fără să folosim perii, manuși sau alte dispozitive fizice.
2. ACNEEA ESTE O INFECȚIE
Cei mai mulți oameni afectați de acnee consideră că au o infecție (fie pe piele, fie internă) care face ca leziunile să se păstreze tocmai pentru ca infecția nu este tratată. Există aici o informație reală – există o bacterie implicată în apariția și întreținerea leziunilor, care se numește Propionibacterium acnes însă ea nu stă pe piele ci sub suprafața cutanată, în interiorul glandelor sebacee și nu migrează în sânge. Ea nu este contagioasă, de aceea persoanele cu acnee nu transmit afecțiunea la membrii apropiați ai familiei cu care vin în contact zilnic. Leziunile nu apar pe orice zonă a corpului așa cum ne-am aștepta dacă într-adevăr ar exista o infecție generală. De fapt, acneea apare doar pe zonele unde există glande sebacee mai multe, adica pe față, pielea capului, gât, umeri si piept.
3. DIETA ARE IMPLICARE ÎN ACNEE
Până în prezent, cercetătorii nu au găsit o recomandare universal valabilă pentru persoanele cu acnee. Cele mai multe studii au investigat rolul dulciurilor foarte concentrate și a consumului de lapte care ar stimula apariția sau întreținerea leziunilor. Până acum nu sunt suficiente indicații pentru a recomanda pacienților să nu mai consume astfel de alimente. Recomandarea este că fiecare persoană să încerce să vadă dacă există o agravare a leziunilor legate de anumite alimente și dacă există atunci să se evite consumul alimentelor respective.
4. VIAȚA SEXUALĂ INFLUENȚEAZĂ ACNEEA
Aceasta idee este încă foarte prezentă, fără să existe vreo dovadă despre influența vietii sexuale în acnee. Există acnee la femei însărcinate, există acnee după naștere, există acnee în cupluri căsătorite. Dacă se așteaptă începerea vieții sexuale în speranța că acneea va trece de la sine atunci, sunt mai multe șanse sa vedem pacienți cu leziuni mai grave și desigur cu mai multe cicatrici.
5. SOARELE REDUCE/VINDECĂ ACNEEA
Multi pacienți cu acnee spun că vara la mare leziunile se ameliorează. E adevărat că razele solare (radiația ultravioletă) sunt antiinflamatoare, deci se pot observa îmbunătățiri, mai ales pe corp și mai puțin pe față. Îmbunătățirile apar la expunere de maxim 10-20 minute, la ore recomandate, ceea ce nu este un obicei respectat de pacienți. De obicei expunerea este de lungă durată, fără protecție solară adecvată și dacă inițial există îmbunătațirea acneei, la 10-14 zile după expunere urmează o accentuare a leziunilor, de multe ori mai gravă decât inițial.
6. ACNEEA APARE DOAR LA ADOLESCENȚI
Din ce în ce mai multe studii arată că acneea este parte a vieții adulților, chiar până în jurul vârstei de 40 de ani. Cazurile sunt legate de moștenire genetică și de probleme hormonale nou dezvoltate sau netratate corespunzător, eventual asociate cu obezitatea, rezistența la insulină și diabetul. Acoperirea leziunilor cu multe straturi de machiaj contribuie la accentuarea acneei.
7. ACNEEA NU SE TRATEAZĂ. TREBUIE DOAR SĂ AVEM RĂBDARE ȘI TRECE SINGURĂ
Aceasta idee este falsă. Nu trebuie să așteptăm, pentru ca în majoritatea cazurilor așteptarea fără tratament duce la cicatrici. Există multe clase de tratament și dacă îl începem din timp avem toate șansele să tratăm acneea.
Cum abordăm acneea?
În general, fiecare medic are un algoritm de tratament pe care îl respectă.
Sunt mulți factori care influențează decizia de tratament: vârsta, sexul pacientului, antecedentele din familie în ceea ce privește acneea, gradul de afectare a pielii, tratamentele anterioare, preferințele fiecăruia, istoricul medical, planurile de viață, etc.
Acneea este o boală inflamatorie cronică și în multe cazuri ea se poate încheia chiar fără tratament. Problema este că niciun medic nu poate prezice care va fi evoluția fiecărui pacient și cel mai important dacă vor ramane cicatrici. Este mai bine să tratăm leziunile cât de repede decât să așteptăm agravarea lor și abia atunci să cautăm o cauză și un tratament, de multe ori combinat (produse locale și medicamente pe cale internă).
La pacienții foarte tineri, la începutul pubertății alegem de obicei tratamente locale și reguli de îngrijire: cum să curețe și să îngrijească corect zonele afectate, cum să aplice produsele potrivite în mod regulat. Pielea se schimba periodic, la nivelul stratului care separă epidermul de derm, în cicluri de 21 de zile. Aceste schimbari se produc mai întâi la nivel microscopic așa încât pentru a putea observa o modificare clinică, cu ochiul liber, este evident că avem nevoie de tratament pe durata mai multor cicluri de schimbare. Pacienții trebuie să înțeleagă că în acnee durata minimă de aplicare a unui produs pe piele este de trei luni. Răbdarea și folosirea de cantități mici în mod regulat, din orice tratament local, sunt cheia succesului în lupta cu acneea.
Atunci când leziunile sunt rebele, la fete/femei intervenim prin dozări de hormoni pentru a stabili dacă există o problemă internă care determină apariția si permanența leziunilor.
Pe lângă analizele hormonale putem cere și analize uzuale, pe care le monitorizăm periodic, așa încât să avem un tablou biologic complet al pacientului și să putem decide în fiecare caz împreună ce terapie i se potrivește fiecăruia cel mai bine. Nu există două cazuri similare și este important să recunoaștem ca atunci când lucrăm în echipă și când explicăm de ce este indicat un anumit tratament putem câștiga încrederea pacientului și în acest mod să obținem rezultatele dorite în timpul cel mai scurt.
Pe scurt, acneea este o afecțiune care se tratează fără a rămâne cicatrici, nici fizice și nici sufletești!